Apenkoppen, stierenballen én een vertrouwde rol Mentos. Op bezoek bij Xplore Mission…

De 29-jarige Pieternel is een van de deelnemers van Xplore Mission. Ze wil de zending in als doventolk.Foto (c) OnMission, 2019

Vier zendingsorganisaties organiseerden dit weekend samen Xplore Mission. In een oud kloostergebouw in Beugen dompelden 25 zendingzoekers zich onder in het missionaire leven. De redactie van OnMission ging langs…


I have no idea’

We schuiven aan bij de zondagochtenddienst. Het Beugense klooster – dat tegenwoordig dienst doet als bijbelschool (Cornerstone, centre for intercultural studies) en campus voor studenten en medewerkers – beschikt over een kerkzaaltje waar we nu met zo’n 35 mensen in een kring zitten. We bidden, zingen een paar liederen en mijmeren over een gebed van Thomas Merton. Het begint met ‘My Lord God, I have no idea where I am going, I do not see the road ahead of me’ en eindigt hoopvol ‘I will not fear, for You are ever with me’. Zou dit het gevoel van de deelnemers een beetje verwoorden?

De zending in, met hart voor doven

De deelnemers van Xplore Mission volgen dit hele weekend workshops en praten na in kleine groepjes. Bij elkaar vinden ze veel herkenning, hoewel de een net begint te snuffelen aan een toekomst in de zending en de ander al een duidelijke route voor zich ziet. Dat geldt bijvoorbeeld voor de 29-jarige Pieternel, ze neemt voor de tweede keer deel aan Xplore Mission. Twee jaar geleden wilde ze meer weten over het ‘zendingsgebeuren’ en was ze nog volop bezig met haar lerarenopleiding gebarentaal. Deze keer heeft haar deelname een concrete insteek en bevindt ze zich in de sollicitatieprocedure bij Wycliffe Bijbelvertalers. Tijdens het weekend geniet ze ervan om met gelijkgestemden op te trekken en zich te verdiepen in zending. Ook helpt dit weekend in de voorbereiding op haar uitzending, mogelijk dit najaar naar het ‘Global Sign language team’ in Roemenië.


Wat is nou eigenlijk het Goede Nieuws?

Zendingswerker Klaas spreekt de aanwezigen vanmorgen toe. Hij vraagt ons na te denken over wat nu eigenlijk het ‘Goede nieuws’ is en laat het filmpje hieronder zien. Tijdens het kijken fluistert een deelnemer in onze richting: “Mooi he? Het Goede Nieuws gaat in de Bijbel altijd over de terugkeer van een koning!”


Aanpassen… of niet?

Klaas leest nu 1 Korinthe 9:19-23. Paulus vertelt daarin dat hij mensen voor het geloof wil winnen. En dat hij zich aanpast aan alle mensen met wie hij omgaat, zodat zijn boodschap hen daadwerkelijk kan bereiken. Weer discussiëren de aanwezigen hier een poosje over. Een oud-zendeling deelt zijn ervaring: “Toen ik in Zuid-Afrika werkte, zei een vriend op een dag: pas je niet zo aan, je bent een blanke Hollander in Zuid-Afrika, gedraag je dan ook zo.”
Altijd fijn: op dat moment gaat er – ook heel Hollands – een rol Mentos door de rij…


Zendingskind

Aan het einde van de dienst geven we elkaar de zegen mee (Numeri 6:24-26): De Here zegene je en behoede je… Terwijl de meeste aanwezigen naar de koffie kuieren, spreken we na met deelnemer Andrew van Ingen. “Mijn vrouw en ik zijn beide zendingskind. Zelf willen we ook graag naar het buitenland. We zijn hier om te ontdekken welke volgende stappen we kunnen zetten. Een idee dat dit weekend voor ons meer op de voorgrond kwam, is om naar een zendingsschool te gaan. Wellicht een school waar ook een leefgemeenschap is, zoals hier bij Cornerstone.”


Q&A

We ontmoeten Harry Lukens van zendingsorganisatie OMF. “Het hoogtepunt van dit weekend vind ik altijd de Q&A. De deelnemers stellen dan vragen – wat ze maar willen – aan een aantal (oud-)zendelingen. Wat is het meest verschrikkelijke dat je gegeten hebt? Dat is altijd een leuke vraag. Voor mij persoonlijk: stierenballen en niet schoongemaakte koeienpens. Een andere aanwezige zendingswerker kwam voor het eerst ‘bij de mensen thuis’ op het zendingsveld en trof in de keuken een afgehakte apenkop op het aanrecht… Maar er komen ook heel veel inhoudelijke vragen: Hoe ervaar je geestelijke strijd? Wat als je geen resultaat ziet? Hoe is het als single op het zendingsveld? Hoe is het zendingsleven voor je kinderen? De mensen die hier komen zijn heel gemotiveerd, ze willen alles weten. Voor sommigen is dit weekend de eerste echte kennismaking met zending, anderen staan vlak voor hun uitzending. We kiezen er voor om deze weekends kleinschalig en daarmee heel persoonlijk te houden. Als er meer aanmeldingen komen, organiseren we Xplore Mission gewoon vaker!”


Met je handen eten

We worden uitgenodigd voor het middageten en lopen naar de eetzaal. Hier eten de weekendgangers samen met de internationale studenten van Cornerstone. We ruiken de curry saus al en schuifelen even later richting de opschepbalie. In onze ooghoek zien we iemand met z’n handen de rijst met saus eten. Glimlachend begrijpen we dat het voor mensen uit een andere cultuur heel normaal kan zijn om zonder bestek te eten. Met een vol bord zoeken we een plekje aan een van de tafels en ontdekken dan pas dat er helemáál geen bestek ligt. Aha… Onze tafelgenoten vertellen dat het samen eten nog cultureler kan. In een eerder zendingsweekend waren de stoelen en tafels weggezet en lunchte iedereen op de grond. Naast ons zit Thamar Hamstra, ze werkt bij WEC Nederland en praat ons nog even bij: “Het is de 14e keer dat het weekend georganiseerd wordt. Samen met OMF, Wycliffe en Interserve hebben we een gedeeld gedachtegoed over zending. We zoeken bijvoorbeeld naar zendelingen voor de lange termijn.” Als oud-zendeling heeft het weekend haar hart: “Het is zo mooi om te zien als mensen bereid zijn om de zending in te gaan. Zo kan ‘Gods Koninkrijk all over the world’ steeds meer zichtbaar worden.”


Benieuwd!

Na de maaltijd rukt de corveeploeg aan en is al het tafelgerei in een oogwenk verdwenen (scheelt natuurlijk ook zonder bestek). We vinden een plek om onze handen te wassen en nemen afscheid van de aanwezigen. Even later zitten we in de auto en laten we het klooster in het Brabantse minidorpje Beugen achter ons. ‘Wat een mooie plek. Interessant om de bevlogen medewerkers en deelnemers van Xplore Mission te ontmoeten. Sommigen van hen zullen we op onze website vast opnieuw tegen komen, ergens in de komende jaren. We zijn benieuwd!


Meer informatie over Xplore Mission en de organisators:

Website Xplore Mission

Website WEC

Website Wycliffe

Website Interserve

Website OMF