Bid voor moslims in de Kaukasus

Photo by Lora Ohanessian on Unsplash

Het prachtige berggebied tussen de Zwarte Zee en de Kaspische Zee hoort voor een deel bij Europa. Toch wonen hier enkele van de minst bereikte moslimvolken. Er worden 45 verschillende talen gesproken, waaronder enkele van de meest complexe talen ter wereld. Vanwege de geïsoleerde ligging door de bergen zijn aloude tradities zoals bloedwraak tot vandaag de dag toe behouden gebleven. De mensen hier wantrouwen alle vreemdelingen en weerstaan elke vorm van verandering. Door de culturele en politieke situatie is het voor buitenlanders zeer moeilijk om hier te wonen en Christus te dienen. Wanneer iemand hen vraagt waar ze bang voor zijn, antwoorden Kaukasiërs: “Voor niets en niemand!” Maar op een eerlijk moment kunnen ze drie dingen noemen en alle drie worden ze gesymboliseerd door een cultureel belangrijk voorwerp:

  1. De angst voor eerverlies: Ze hebben altijd de Kaukasische dolk bij de hand om hun eigen eer of die van hun familie te verdedigen. Dit is één van de redenen voor de grote hoeveelheid conflicten en geweld in de Kaukasische cultuur.
  2. Angst voor kwade geesten: Kaukasiërs zijn bang om vervloekt te worden door andere mensen of om gekweld te worden door djinns (geestelijke wezens). Om te voorkomen dat geesten de ingang van hun huis vinden, hangen ze een theepot ondersteboven boven hun voordeur.
  3. Angst om uitgestoten te worden van de Umma (de moslimgemeenschap): Net als een enkele draad in een van de prachtige geweven tapijten die hier worden gemaakt, bestaat niets op zichzelf, het individu is niet belangrijk in vergelijking met de gemeenschap als geheel. Daarom is het verschrikkelijk om buitengesloten te worden van de Umma.

Gebedspunten:

  • De angst voor schande veroorzaakt geweld en lijden. Bid voor verandering van deze traditionele opvattingen. Jezus kwam om ons vrij te maken. Bid dat Kaukasiërs de ‘volmaakte liefde’ zullen kennen die de vrees uitdrijft (1 Johannes 4:18).
  • Bid voor mogelijkheden om de Kaukasische gemeenschap te vertellen over het onderwijs van Jezus.

Begin maart is de nieuwe editie van 30 DagenGebed te bestellen bij Frontiers. Bid samen met duizenden christenen wereldwijd dagelijks voor moslimvolken die letterlijk dorsten en hongeren naar Waarheid. Enkele van die onbereikte moslimvolken leven in de Kaukasus. Laat je inspireren in hoe je voor hen op afstand kunt bidden.

Bron: Frontiers.nl Foto: Lora Ohanessian – Unsplash