Eerste dopeling van etnische groep in Tsjaad / Wycliffe-medewerkers vragen gebed

Medewerkers van Wycliffe waren onlangs bij een doopdienst in Tsjaad. Een voorganger bij die gelegenheid eindigde zijn toespraak met de beroemde vraag van de Ethiopische hoogwaardigheidsbekleder uit Handelingen 8: Wat verhindert mij om gedoopt te worden? Op dat moment kwam een vrouw naar voren en stapte het water in.

De doper vroeg haar:
‘Gelooft u in Jezus met heel uw hart?’
– ‘Ja,’ antwoordde ze.
‘Ben je bereid om aan jezelf te sterven en opgewekt te worden om voor hem te leven?’
– ‘Ja!’
‘Ik doop je in de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest.’

De eerste uit haar etnische groep
Deze vrouw is de eerste dopeling uit haar etnische groep. Deze etnische groepen hebben vaak hun eigen animistische religies. Christen worden én je laten dopen is echt een statement waarin je breekt met de gangbare normen van je omgeving.

Groepje vrouwen
De aanwezige Wycliffe-medewerkers hoorden later dat een groepje vrouwen naar aanleiding van deze gebeurtenissen ook graag christen zou worden. Maar angst voor wat daarvan de consequenties zouden kunnen zijn, houdt hen nog tegen.

Bidden
De zendingswerkers van Wycliffe vragen of je wil bidden voor de dopelingen en zeker ook voor de vrouwen die wel naar Jezus verlangen, maar de stap nog niet durven te zetten.

Tsjaad
Tsjaad is een land in Afrika. Het ligt onder Libië. Het noordelijk deel ligt in de woestijn en de Sahel. Hier is men Arabisch georiënteerd en hangt men qua geloof grotendeels de Islam aan. In het zuidelijk deel wonen veel christenen. Er zijn veel verschillende etnische groepen, met vaak nog hun eigen – veelal animistische – religies. Tsjaad is vernoemd naar een groot meer in het westen van het land dat dezelfde naam draagt. Het woord komt uit de lokale Kunari-taal en betekent: grote hoeveelheid water. De gebeurtenissen hierboven spelen zich af in de regio Guera. Deze regio ligt in het midden van de onderste helft van het land en is een belangrijke landbouw-gebied. De streek produceert vooral katoen, pinda’s en rijst.