Godsdienstdocent Wilbrand Rakhorst praat met leerlingen over geloof aan de hand van bekende pop-liedjes (en heeft er ook een website bij gemaakt: muziekbijbel.nl)

Is het mogelijk om met niet-christelijke jongeren in gesprek te gaan over een bijbelverhaal? Wilbrand Rakhorst creëerde de website www.muziekbijbel.nl en gelooft dat muziek een grote rol kan spelen.

Als leraar Godsdienst in het voortgezet onderwijs heeft Wilbrand Rakhorst goede ervaringen met het gebruik van muziek in het geloofsgesprek met jongeren. “In het lesprogramma van de eerste drie klassen komen jodendom, christendom, islam, boeddhisme en hindoeïsme aan bod. Een van de onderwerpen die besproken wordt zijn rituelen in de kerk. Daaronder valt ook het gebed. Er zijn klassen die niets liever willen dan het Onze Vader leren, maar er zijn ook groepen die toch een bepaald vooroordeel hebben bij bidden. De meeste leerlingen houden wel van muziek. Daarom zette ik zes seculiere versies van het Onze Vader naast elkaar. Van een Cliff Richard-hit tot Nigeriaanse blues en een ‘schreeuwversie’ van Nina Hagen.”

Meebidden

“Na uitleg over de betekenis van het Onze Vader vroeg ik de klas de verschillende versies te beluisteren en een vertolking te kiezen die zij het beste bij de inhoud van het gebed vonden passen. Op deze manier moesten de kinderen heel diep nadenken over de inhoud en welke klik de muziek er mee maakt. Na deze uitwisseling stelde ik nog diepere vragen. Welke gebedszin uit het Onze Vader spreekt je het meeste aan en welke het minste en waarom? Na zo open met elkaar gesproken te hebben is het voorgekomen dat klassen vroegen of ze met mij het Onze Vader mochten meebidden.”

Lesopzet – voorbeeld

1. Bestudeer de inhoud van het Onze Vader en leg uit wat er volgens jou instaat.
2. Je krijgt een aantal popuitvoeringen van het Onze Vader te horen, maak een top zes van de uitvoeringen die jij het mooiste vindt. Aansluitend groepsbespreking.
3. Maak een tweede lijst waarin je aangeeft welk lied volgens jou het beste aansluit bij het Onze Vader. Welke zinnen passen bijvoorbeeld het beste bij de stijl van de muziek. Krachtige woorden bij krachtige muziek etc. Aansluitend groepsbespreking.
4. Welke zinnen uit het Onze Vader zijn voor jou het meest en het minst belangrijk. Leg uit.

Gebruikte songs:
Charlotte Church – The Lord’s Prayer
Lisa Gerrard – Abwoon (Aramese versie)
Nigeria special vol.2 – The Don Isaac Ezekiel combination – The Lord’s Prayer
Siouxsie and the Banshees – The Lord’s Prayer
Cliff Richards – The Millennium Prayer
Nina Hagen – Vater Unser

Mogelijkheden

“Dezelfde methodiek kun je bijvoorbeeld toepassen op het thema ‘Geloofsbelijdenis’. De eerste zin ‘Ik geloof in God de Vader’ is in allerlei songs terug te vinden.”
Andere mogelijkheden om jongeren over geloofsthema’s te praten aan de hand van muziek:
-Kanye West met Jesus walks. Hij komt hierin op voor het zingen over Jezus in de rap en neemt daarin gelijk de strijd van Martin Luther King mee.
-Mary Mary met Shackles. Hierin zijn onderdelen van een psalm verwerkt.
-Leonard Cohen met Hallelujah. Dit lied heeft hij opgedragen aan God en gaat over Saul, David en Bathseba en Simson en Delilah, over macht en verleiding in de Bijbel.
-Nicky Minaj met Freedom. Hierin zingt ze dat mensen tegenwoordig zo ondankbaar zijn en zelfs niet dankbaar zijn voor het kruis.

Kijk voor veel meer opties op www.muziekbijbel.nl

Foto: Pixabay