Leestip: De typische moslim-vrouw bestaat niet

In het westen denken we soms dat een typische moslim zus of zo zal reageren in bepaalde situaties. Maar wie is dat, de typische moslim?

In dit interessante artikel – gepubliceerd op Lausanne.org – stelt onderzoekster Dr. Moyra Dale dat moslim niet bestaat. En dat een stereotype beeld ook niet helpt om mensen echt te begrijpen. Die stereotypering betreft misschien nog wel het meest de moslim vrouwen. Ons beeld gaat vaak niet verder dan ‘gesluierde vrouwen’. In dit artikel focust de schrijfster, die zelf jaren in het Midden-Oosten woonde, daarom op vrouwen. Ze legt uit dat het veel verschil maakt welke stroming van de islam zij aanhangen, tot welke etnische groep zij behoren, of ze arm of rijk geboren zijn, en of ze in de stad wonen of op het platteland.

Niet generaliseren
Niet generaliseren, luidt het advies van Dale. Er zijn bijna een miljard moslimvrouwen op de wereld, je vindt ze overal op aarde. Echt naar hen luisteren, vragen stellen, ontdekken wat hun unieke situatie is. Dat is een goede benadering, vindt de onderzoekster. Zeker als je hen als christen wil laten inzien dat er een God is die hen werkelijk ziet en van hen houdt.

El Roi: God ziet mij
Het delen van bijbelverhalen die kunnen verbinden, is ook een sleutel die Dale toepast in haar contact met moslim vrouwen. Een mooi voorbeeld dat zij gebruikt is het verhaal van Hagar (die een belangrijke rol speelt in de islam, de bedevaart naar Mekka heeft veel met haar reis te maken). In haar nood ervaart Hagar dat God haar ziet, ze is de eerste vrouw die aan God een naam geeft: El Roi. Dat betekent ‘God ziet mij’. Over stereotype beelden heen echt willen zien wie iemand is, dat is eigenlijk ook precies de opdracht die dit artikel je mee wil geven.

Je kunt het hier lezen (in het Engels): Lausanne.org

Foto: Pixabay