Nederlandse vrijwilligers Hans & Tya in quarantaine bij Bethlehem


Begin maart werden Hans en Tya via de Near East Ministry (NEM) als vrijwilligers uitgezonden naar Jemima, een instelling voor kinderen en volwassenen met een meervoudige beperking. Het is de tweede keer dat ze deze organisatie dichtbij Bethlehem helpen. Vorig jaar waren zij ook al via de NEM voor drie maanden in het veld. Vanwege het corona-virus pakt hun vrijwillige inzet nu heel anders uit. 

Als reactie op de corona-pandemie besloot Israël op vijf maart per direct de checkpoints bij de veiligheidsmuur te sluiten vanwege vier toeristen met corona-besmetting in Bethlehem. De Palestijnse Autoriteiten wilden hiermee voorkomen dat in de dorpjes om Bethlehem het virus ook zou toeslaan. Zodoende besloot de leiding van Jemima, op aanwijzing van de lokale autoriteiten, de dagbesteding te sluiten. Een groot deel van het personeel, dat in Bethlehem en omgeving woont, mag niet meer op het terrein van Jemima in het dorpje Beit Jala komen. Ze zijn wel erg betrokken op afstand, net als kerken en moskeeën die beide hulp bieden. De Palestijnse en Israëlische autoriteiten werken samen om corona te bestrijden. 

Op de post blijven
De hele instelling werd in quarantaine geplaatst. De werkers die op dat moment werkten moesten op hun post blijven en er kon niet meer gewisseld worden. Verschillende vaste lokale werkers waaronder de kok en de manager kunnen niet meer naar het werk komen. De korte termijn vrijwilligers Hans en Tya hebben ervoor gekozen om te blijven. Ze zetten zich in zoveel als ze kunnen. 

 
Dankbaar om te dienen
Vooralsnog duurt de quarantaine vijf weken volgens de richtlijnen van de Palestijnse Autoriteiten. Het is best ingrijpend om zo lang totaal van de buitenwereld afgesloten te zijn. We spraken met Hans en Tya via de wifi-verbinding. “Stel je voor dat we op het moment van de afgrendeling buiten het terrein waren, dan mochten we er niet meer in. We zijn heel dankbaar dat we hier kunnen zijn om te dienen, al zijn we al twee weken de poort niet uit geweest. We zijn ook heel blij met het appartementje in het gebouw dat voor een stuk privacy zorgt.”

Hans als ‘vliegende keep’
Er zijn momenteel 18 bewoners en 12 begeleiders, waaronder Hans en Tya. Een klein aantal medewerkers runt de woongroepen. Soms is dat maar 1 medewerker op 4 pupillen en dat is erg zwaar. Tya: “Omdat de kok buiten het terrein is, kook ik samen met een andere medewerker voor 30 personen. Ik doe de was in de wasserij en Hans wordt ingezet om assistentie te verlenen op de groep met mannen. Hij is een soort ‘vliegende keep’ om alles draaiende te houden. En dat gaat best aardig, ook al is het erg intensief.” 

Pianospel van boven
Er is een bewoonster die blind en autistisch is maar fantastisch piano speelt. Ze speelt klassieke werken van Brahms, Vivaldi en Chopin uit haar hoofd. Tya: “Ik hoorde haar pianospel en liep naar haar kamer toe. Ze speelde de melodie van het lied: ‘Dank u voor deze nieuwe morgen, dank u voor deze nieuwe dag.’ Dat ontroerde me en bemoedigde me. Een ‘parelmomentje’ alsof het pianospel rechtstreeks van boven kwam.”  


De luxe is over
In onze vrije tijd lezen we veel en als het mooi weer is zitten we in het zonnetje. We hebben honderd meter om heen en weer te lopen. Hans: “Een stukje appeltaart, een koekje of ander lekkers is er niet meer bij. Om de hoek is een supermarktje maar we mogen de poort niet uit. Alle luxe is helemaal over. Dat maakt dat je tevreden en dankbaar bent voor de kleine dingen. Als het erop aankomt, kun je zonder veel luxe leven en toch ook veel voldoening hebben. We gingen hier blanco heen om te dienen en dat staat nog steeds. We doen wat onze hand vindt om te doen.” 

Tya (1949) en Hans (1952) zijn als vrijwilligers via Stichting Near East Ministry als korte termijn vrijwilligers (Baanbrekers) uitgezonden naar Jemima. Ze zijn met pensioen en hebben in Nederland 6 dochters, 5 schoonzonen en 20 kleinkinderen achtergelaten.

Bron: NEM