Zendeling: 'De taal leren is een bediening'

  • Home
  • Nieuws
  • Zendeling: 'De taal leren is een bediening'

Na vijf maanden studeren aan het Japan’s Language and Culture Center van OMF had ik officieel meer dan 600 uur besteed aan het leren van de taal. Maar ik had het gevoel dat ik nog maar net begonnen was.

japan-4141578_1280.jpg


Als christelijke zendeling die door anderen wordt ondersteund, is de verleiding groot om het leren van talen als een horde te beschouwen. Iets waar ik overheen moet komen, zodat ik tot de echte dingen van preken en discipelen kan komen. Ik ben echter gaan beseffen dat het leren van taal tijd kost, maar geen verspilde tijd is. Feitelijk is het noodzakelijk. Ik ontdekte vier redenen waarom het leren van talen voor zendelingen tijd moet kosten die ik graag met je deel:

1) Het is goed om nederig te worden
Ik kwam met wat trots naar Japan. Ik wist het toen nog niet, maar het was er wel. Ik heb een Masters opleiding in theologie en ik heb ervaring als prediker en predikant – ik zal zeker een succesvolle bediening leiden. Nou. . . na vijf maanden was ik nog steeds erg slecht in het Japans. Ik besefte dat ik toch niet zo geweldig was. Ik kon mijn post niet lezen; Ik kon geen belangrijke gesprekken in het Japans voeren. Het is allemaal heel vernederend. Door deze ervaring heb ik meer geleerd over het afhankelijk zijn van God voor alles.

2) Jezus deed het ook
Jezus had geen haast om met zijn aardse bediening te beginnen. ‘Hij nam toe in wijsheid en in grootte en in genade bij God en de mensen’ (Lucas 2:52 HSV) voordat Hij begon. Jezus bestudeerde de Schrift en leerde timmeren. Van kinds af aan moest Hij taal leren en leren omgaan met de cultuur van zijn tijd. Jezus heeft zich dertig jaar lang vernederd en geleerd. Is het niet belachelijk dat zendelingen denken met slechts een paar maanden training wel genoeg te hebben om aan de slag te gaan?

3) Het is meer dan alleen woorden leren
Taal is de huid van een cultuur die wereldbeeld, waarden, enz. omvat. Taal is de bloem boven de oppervlakte; de wortel is de cultuur die deze bloem tot leven brengt. Japans is een moeilijke taal, niet alleen vanwege de complexe karakters of de grammatica, maar ook vanwege de onderliggende cultuur. Je moet bijvoorbeeld nadenken over beleefde versus informele taal en stilte versus spreken. Dit alles leren duurt een leven lang.

4) Het laat iets over ons zien
OMF zendelingen besteden over het algemeen de eerste vier jaar in training – hun hele eerste periode. Dit laat de Japanners zien dat we van hun cultuur houden, we van hun taal houden, we hen willen begrijpen, en dat we hun hartenklop willen horen. Ons verlangen is om het goede nieuws van Jezus Christus te delen, maar we willen dat het Japanse volk ziet dat het hun goede nieuws is, niet ons opgelegde nieuws.

De taal leren is niet een opstapje naar de bediening, het is een bediening. Misschien ben je gefrustreerd over leren of over de voorbereiding van iets wat je wilt doen. Onthoud: God is in het proces, niet alleen in het resultaat.

• Door een OMF zendeling

Meer informatie over dit artikel