Openlucht concerten in gesloten land

Zendingswerker Maarten heeft een passie voor musiceren en leerde ook de lokale instrumenten bespelen. Naarmate ze langer in het ‘gesloten land’ wonen, gaat hij met zijn gezin steeds meer lofliederen in de lokale taal zingen. Omdat het vaak heet is, zijn de ramen open en klinkt de muziek door op straat.

Op een dag ziet Maarten, terwijl ze aan het zingen zijn, dat verschillende buren naar hen kijken. Maarten vraagt of ze overlast hebben van de muziek. Dat was helemaal niet het geval, ze genoten er zelfs van. ‘Ga gerust zo door.’ Ze haalden zelfs nog een paar stoelen uit het huis en gingen er lekker voor zitten, genietend van de klanken en zang in hun eigen taal. Sindsdien speelden Maarten en zijn gezin zoveel mogelijk christelijke liederen en groeide het ‘publiek’

Tijdens een nationaal feest waarop alle mannen dronken werden, kwam een van de dronken buurmannen naar Maarten toe en zei: “Jullie buurman, die pal naast jullie woont, heeft echt een probleem met jullie. Elk jaar vieren jullie op 25 december feest. Maar jullie hebben hem nog nooit voor dat feest uitgenodigd. En hij is wel jullie naaste buurman! Dat kan toch niet?

Maarten antwoordde: “Dat was omdat het een christelijk feest is en we jullie niet willen beledigen of de indruk willen wekken dat we jullie uitnodigen om jullie te bekeren.” De buurman zei: “Nee hoor, dat denken we helemaal niet! We willen gewoon jullie feesten met jullie mee vieren. Weet je wat een goed idee is? Als jullie nu eens een concert organiseren. Nodig alle buren uit voor een concert met jullie muziek en het liefst ook jullie eten, want dat willen we ook wel eens proeven!” Maarten zei: “Maar we spelen christelijke muziek met liederen over Jezus, is dat geen probleem?” “Nee, hoor, die liederen kennen we allang, daar willen we graag meer over horen.” zei de buurman terug.

Zo gezegd, zo gedaan. Maarten had geen idee of er überhaupt mensen zouden komen. De afspraak was immers met een dronken buurman gemaakt. Toch plande hij zijn concert en vroeg een aantal muzikale vrienden om te komen spelen die dag. Ze maakten ook een grote pan met chili klaar om uit te delen.

De buren kwamen allemaal en luisterden naar het concert van anderhalf uur. Maarten en zijn vrienden zongen veel christelijke liederen in de lokale taal. Het publiek was erg enthousiast en de buren genoten. Drie maanden later zaten sommige liedteksten en melodieën nog steeds in de hoofden van toehoorders.

Tegenwoordig organiseert Maarten een paar openlucht concerten per jaar, vooral rond Pasen en Kerst. De huisbaas gaf toestemming om het plein voor het huis te gebruiken en betaalde de kosten voor licht, geluid, podium en zorgde voor drinken en bediening!

En zo zijn de openlucht concerten inmiddels een traditie geworden, waarin muziek en het evangelie samengaan.

Bron: WEC Beeld: Pixabay