Podcast-maker Ciara, reli-reporter der zuiderburen

De Vlaamse Ciara Goossens is een van de mission-minded jonge mensen die we de komende tijd op de voet zullen volgen bij OnMission. Ciara maakt de podcast-serie Melk en Honing, waarin ze haar oor te luister legt bij inspirerende christenen. Als start van een serie posts waarin we haar podcasts zullen volgen, hierbij alvast een eerste kennismaking met de reli-reporter der zuiderburen.

Kun jij jezelf in een paar zinnen voorstellen? 

Ik ben Ciara (29), de vrouw achter de podcast-serie ‘Melk & Honing’. Gent vormt mijn thuisbasis. Hier woon ik samen met mijn man Paulus en zoontje Jozua in een droomhuis te midden van het oude centrum. Ik ben gepassioneerd door het moederschap, bewegen, biografieën en podcasts uiteraard. Ik genoot een opleiding journalistiek en werk nu al 6 jaar in de christelijke sector. 

Wat is het format van Melk en Honing en hoe kwam je op dit idee?

Het viel me op dat in veel Bijbelverhalen maaltijden worden aangehaald. Eten en de Bijbel is dus geen vreemde combinatie. Daarom dacht ik van hieruit een reportagereeks op te bouwen met telkens een andere christen aan het woord in zijn of haar keuken. Zo zag ‘Melk & Honing’ het levenslicht. Een podcast die ik maak in opdracht van Trans World Radio. Het doel is om mensen die nog weinig met het geloof hebben op een laagdrempelige manier terug te prikkelen en hen te ontmoeten op hun vertrouwelijke plekken, zoals de keuken! Het is geen kookshow, wel een getuigenissenprogramma. Terwijl boeiende gasten hun levensverhaal delen wordt er aan een ‘Bijbels’ hapje gewerkt en leren we elkaar beter kennen.

Je werkt in elke editie aan een hemels hapje. Wat is eigenlijk jouw favoriete kostje?

Ik ben verzot op ovenschotels. Een laagje aardappelen met erboven seizoensgroenten en tenslotte geruld gehakt met een sausje. Het water loopt me in de mond. Helaas is het in het programma niet evident om echt grote maaltijden te bereiden, we willen namelijk dat de verhalen voorop staan, daarom beperken we ons tot kleinere hapjes. Maar van alle hapjes in de podcast sprongen ‘Salomo’s kipsatés’ uit aflevering 6 of de ‘joodse honingcake’ uit aflevering 3 er zeker uit.

Je hebt de eerste 10 podcasts in de serie nu achter de rug. Welk moment is jou het meest bijgebleven?

Het hoogtepunt voor mij was het interview met Jordan Botaka, profvoetballer en aanvoerder van voetbalploeg Sint-Truiden uit de eerste klasse. Een Congolese Nederlander met wie ik zo vertrouwd over het geloof kon praten. Het was verfrissend om (in België) iemand te ontmoeten die ondanks de druk van het voetbalwereldje zo met beide benen vaststaat in zijn geloof. Maar evengoed geniet ik van de gesprekken met minder bekende christenen. Het mogen toegelaten worden in de intimiteit van hun huis en hun levensverhalen, dat werkt zo inspirerend. Na zo’n interview ben ik vaak bekaf, maar ook zo vervuld en gezegend.

Wie zou jij dolgraag nog eens te gast hebben in je programma?

Karel, uit aflevering 2, is een geboren verhalenverteller en humorist. Een man die al meer dan eens de dood in de ogen heeft gekeken, een kerk leidt in Brugge en bovendien is hij de saxofoonmaker die het merk van Adolphe Sax opnieuw leven heeft ingeblazen. Hoewel mijn reportages toch 40 minuten duren, kon ik onmogelijk alle zijn verhalen erin kwijt. Misschien komt er later wel een part 2!

Bekijk hier de updates van Ciara op haar Photo Wall op OnMission