Remigratie beleving van Elbert Smelt

Elbert Smelt is bekend van de band Trinity en woonde als kind in Peru. Toen hij als kind remigreerde moest hij erg wennen aan Nederland. “Ik voelde me eenzaam en had nooit iemand om mee te praten.” Tot hij zijn ei kwijt kon in acteren en muziek.

Hij vertelde openhartig over zijn leven in het radio 5 programma ‘Onderweg’. In Lima, de hoofdstad van Peru, is hij geboren en opgegroeid. Hij vindt het een lelijke stad en noemt het zelfs een ‘betonnen jungle’.

Cultuurschok
De terugkeer naar Nederland was een cultuurschok, al paste Elbert zich snel aan. “Toch ben ik nooit helemaal een normale Nederlander geworden. Maar misschien wil ik dat ook niet.” Op school voelde hij zich vaak eenzaam en zat regelmatig tijdens de pauze in de wc of in de bieb. Totdat een muziekleraar hem uitnodigde om mee te doen met een musical. Dat was de ommekeer. “Ik kon mijn ei kwijt in het acteren en de muziek. Vanaf toen is het podium een belangrijke rol in mijn leven gaan spelen. Ik kon iets maken van mijn wereldvreemd zijn. Ik kon vertellen en connectie maken.”

Bron: EO/visie

Foto: Band Trinity