Sommige jongeren op straat roepen ons nu na met ‘Corona’, in plaats van ‘Tubab’ (blanke)

Hoe maken Nederlandse zendingswerkers het – vaak ergens in een ver land – nu het Corona-virus de wereld in zijn greep heeft? Een paar dagen geleden spraken we Evelien.

Ongewoon stil
Ik ben momenteel in Senegal. De Corona-kwestie leeft zeker hier: straten zijn ongewoon leeg en vandaag – op belangrijkste moskee-/gebedsdag – blijft de roep voor gebed uit. Ongewoon stil dus. 

Corona in plaats van Tubab
Sommige jongeren op straat roepen ons nu na met ‘Corona’, in plaats van ‘Tubab’ (blanke). Je kunt je voorstellen dat we Tubab prefereren… de angst is dus zichtbaar en voelbaar. Ook het openbaar vervoer is minder beschikbaar, veel mensen blijven binnen uit angst. 

Grenzen dicht
De landsgrenzen dreigen dicht te gaan en daar heb ik persoonlijk mee te maken, omdat mijn man vandaag probeert terug te keren vanuit een buurland. 

Deuren MercyShips op slot
Het besef van de ernst daalde vooral bij ons in toen het schip van MercyShips – dat hier sinds juli in de haven ligt – haar deuren op slot deed en zieken overplaatste.

Positieve kant
Toch kijken we ook naar de positieve kant: we proberen – net als in Nederland – een weg te zoeken hoe we als christenen een baken van Licht in deze tijd kunnen zijn.