Syrische pastor leidt groeiende kerk onlangs oorlog

Boudewijn van Schoonhoven werkte drie jaar in Syrië als zendeling voordat de burgeroorlog uitbrak. Boudewijn vertrok destijds, maar de lokale kerk bleef bestaan. Onlangs ontmoette hij zijn ‘pastor’ weer van de kerk waar hij met zijn gezin kerkte. Het was een bijzondere ontmoeting.

Inmiddels duurt de oorlog in Syrië alweer zeven jaar. Regelmatig zie je heftige beelden en lees je rauwe oorlogsverhalen. Maar het merendeel van de angst en verwoesting is niet zichtbaar en een ver-van-mijn-bed-show.

Pater Frans van der Lugt stierf als martelaar
Soms komt Syrië in het nieuws. In januari 2014 verscheen een videoboodschap van de Nederlandse Pater van der Lugt. Via YouTube vroeg hij hulp voor de lijdende mensen in de Syrische stad Homs vanwege de burgeroorlog. Hij weigerde Homs te verlaten en leed honger op de plek waar hij bijna vijftig jaar woonde. Drie maanden later, op 7 april 2014, werd de Jezuïet voor zijn huis doodgeschoten door gewapende mannen. Dit is alweer vijf jaar geleden. Hij koos ervoor om te blijven en betaalde het met zijn leven.

Juist daarom is het verhaal bijzonder van deze voorganger – en met hem vele anderen – die blijft om leiding te geven aan de lokale kerk. Zijn voorbeeld inspireert. Zelfs ten tijde van een hevige oorlog blijft hij met zijn gezin in Syrië. Hij en anderen zetten letterlijk hun leven op het spel om de kudde te dienen.

School van mijn kinderen gebombardeerd
De pastor vertelt: “Terwijl ik op reis was, las ik op Facebook dat een school in mijn stad was gebombardeerd. Het bleek de school van mijn eigen kinderen te zijn. Ik belde zo snel ik kon naar huis en hoorde dat er drie kinderen op de school waren overleden. Mijn kinderen konden gelukkig ontsnappen omdat ze op tijd in een schuilkamer waren gekropen.” Boudewijn vindt het zo bijzonder dat je dan toch kiest om te blijven en niet te vluchten, wat veel landgenoten doen. Volledig beseffend wat de risico’s zijn, weten hij en anderen zich geroepen om Jezus te blijven dienen in Syrië.

“Het is Jezus Die kracht geeft

Groei door leed heen
Door de moeilijkheden heen groeit de kerk van deze voorganger enorm. Hoewel meer dan de helft van de gemeenteleden gevlucht is, komen er steeds meer nieuwe gelovigen bij, juist ten tijde van oorlog. Veel van de gemeenteleden die vluchtten, hebben een nieuwe gemeente gesticht, of ondersteunen een kerk vanuit de veilige landen waar ze wonen, ook vanuit Nederland!

Wij zien deze ‘blijvers’ vaak als helden, maar oprecht zegt de Syrische voorganger: “Wij worden vaak helden genoemd in het buitenland, maar ik heb tijdens de oorlog juist mijn zwakte ontdekt. Het is Jezus die mij steeds kracht geeft om door te gaan.”

Boudewijn van Schoonhoven is directeur bij CAMA Zending. Hij ontmoette zijn voorganger tijdens een conferentie in Duitsland.