Tientallen overtredingen van Russische anti-evangelisatie wet

Sinds 2016 zijn de Yarovaya-wetten van kracht. Deze Russische wetten verbieden om buitenstaanders (ongelovigen) uit te nodigen om zich bij een ander geloof aan te sluiten, zowel online als bij je thuis. Alleen met een overheidsvergunning kunnen geregistreerde religieuze organisaties en hun gelovigen evangeliseren in aangewezen kerken en religieuze plaatsen.

Evangelische protestanten worden beperkt door de controversiële anti-missionaire wetten van het land, meldt de Amerikaanse website Christianity Today. Meer dan de helft van alle vermeende schendingen in 2018 kwam uit de evangelische hoek. In januari 2019 werden twee baptisten gestraft voor het delen van hun geloof bij een bushalte. 159 personen en organisaties werden volgens de statistieken van Forum 18 vervolgd vanwege het belijden van het geloof in de openbare ruimte. Daarvan waren 50 pinkstergelovigen en 39 baptist. Wetsovertreders krijgen een boete die begint bij 5000 roebel (€75) per persoon tot 50.000 roebel (€ 750) voor organisaties.

Bert Dokter, directeur bij Mission Possible, heeft al ruim twintig jaar ervaring met sociale hulpverleningsprojecten in Rusland. Voor zijn werk heeft hij veel contact met voorgangers en kerken. Hij heeft tot nu toe geen last gehad van deze wetgeving en ziet geen grote problemen om het werk voor te zetten. Maar af en toe hoort hij wel van incidenten. Hij weet dat er tijdens de wereldkampioenschap voetbal evangelisatie-activiteiten zijn geweest.

Foto Pixabay – Burs70