Vervolgde christenen vaak doelwit tijdens Pasen

Vervolgde christenen kijken met gemengde gevoelens naar de komende Paasdagen. Dat meldt Open Doors. Hoewel ze hopen op een mooi feest om de opstanding van Jezus Christus te vieren, is er juist tijdens feestdagen als Pasen en Kerst angst voor aanslagen. Voorgaande jaren waren er tijdens Pasen onder meer bomaanslagen in Pakistan, Egypte, Nigeria en Kenia.

Vorig jaar waren er incidenten in Oezbekistan, Irak, India en Egypte. In Egypte werden aanslagen voorkomen. Drie mensen waren van plan aanslagen te plegen op Koptische kerken waar Paasdiensten gepland stonden. Een Nederlandse zendelinge die liever niet bij naam genoemd wil worden zei: “Mijn Egyptische vrienden verboden me om naar de kerk te gaan met pasen. Dat zou een groot risico zijn voor mij, maar ook voor de andere mede-gelovigen. Als christen wil je graag samen het paasfeest vieren in de kerk, maar dat zit er voor mij niet in, vanwege de onveiligheid.”

In India werden vier christenen aangeklaagd voor het ‘aantasten van religieuze sentimenten’. Ze deelden christelijke boeken uit tijdens Pasen. Ze werden beschuldigd van pogingen om ongeschoolde mensen te bekeren tot het christendom. Er vonden ook twee aanslagen plaats in Tamil Nadu. Een pastor werd buiten zijn kerk overvallen. Daarnaast viel een bende van veertig mensen een Paasdienst binnen en begonnen ze christenen te slaan.

Open Doors vraagt om gebed voor de vervolgde kerk tijdens Pasen. Door gebed zijn we verbonden hen. Daarnaast is gebed voor alle zendingswerkers die pasen (willen) vieren, maar tactvol daarmee om moeten gaan.

Wereldwijde verbondenheid
De verbondenheid met christenen wereldwijd wordt ge-uit in onderstaande video. Christenen in de Syrische stad Aleppo staan te midden van verwoeste gebouwen het lied ‘Christus onze Heer verrees’ te zingen. Een bemoedigend getuigenis tijdens de paas-tijd.


Bron: Open Doors | Beeld: Unsplash