Waardering voor huis zonder glas

Je hebt een gezin met twee jonge kinderen en je wilt iets delen van Gods liefde in een land in Zuidoost-Azië. Dat valt niet altijd mee. Toch kun je ook een huis zonder glas steeds meer gaan waarderen.

In dit land zijn gevoelstemperaturen van rond de 40° C en een hoge luchtvochtigheid heel normaal. Er is slechts 50% van de benodigde elektriciteit beschikbaar en het is gewoon dat er bepaalde dagdelen en heel soms een hele dag geen elektriciteit is.

Al die omstandigheden horen bij het leven van alledag voor dit gezin, dat onderdeel uitmaakt van een WEC-team dat bestaat uit meerdere zendingswerkers die allemaal werkzaam zijn in dit Zuidoost-Aziatische land. Toch blijven ze positief: “Ondanks dat het aanpassen soms heel vervelend is, realiseren we ons dat we het alsnog heel goed hebben in vergelijking met de meeste lokale bewoners.”

Op huizenjacht
Dat ontdekten ze ook weer toen ze na een tijd van verlof in Nederland terug keerden naar Zuidoost-Azië. Ze hadden het plan gemaakt om naar een ander huis om te kijken. Hun huidige huis was namelijk enorm stoffig, doordat het zich bevond tussen twee rode, onverharde wegen. En glas in de ramen, dat hadden ze niet! Op zoek gaan naar een ander huis betekende echter dat ze er letterlijk op uit moesten trekken. Woningsites als in Nederland zijn er niet en vaak is het internet niet up-to-date.

Deze zoektocht heeft het gezin laten zien dat hun huis, en vooral ook de tuin, nog helemaal niet zo gek was. Ze kregen meer waardering voor hun huis en ook hadden ze minder last van het stof. Iemand uit hun kennissenkring had hiervoor gebeden. Hun huurbazin was ineens bereidwillig om reparaties aan de woning uit te voeren. Het werd zelfs mogelijk dat er airco’s geplaatst konden worden. Een welkome aanvulling bij zulke hoge temperaturen!

Ministry
Het werk van dit gezin in dit land bestaat onder andere uit onderzoek, netwerken en het bezoeken van bestaande bedieningen. Ze doen dat biddend, in geloof dat God hen op het oog heeft met de gaven en talenten die Hij hen zelf heeft gegeven. Taalstudie is ook een belangrijk onderdeel van hun weekprogramma. En de vrouw des huizes verlangt ernaar om ook iets te kunnen betekenen in het leven van jonge lokale christenen: op persoonlijk-, huwelijks- of gezinsgebied.

Visum-uitdagingen
Voor iedere zendingswerker is het zoeken naar manieren om een visum te krijgen om te mogen leven in dit land. Zo ook voor dit gezin. Ze verblijven momenteel in het land op een ‘werkzoekend’ visum. Deze kan verlengd worden met een half jaar. Ze moeten daarvoor het land uit. Ze vertrouwen erop dat duidelijk zal worden op welke specifieke bediening zij een visum kunnen krijgen. Dit is wel een zaak van gebed!

Gebed centraal
Gebed vindt het team sowieso heel belangrijk voor het werk in dit land. Het team neemt daar ook de tijd voor, naast de gewone teammeatings. Ze richten zich op God, zingen en luisteren naar liederen en nemen de tijd om God te prijzen en te luisteren naar Zijn Woord. Het zijn echte tijden van aanbidding en luisteren, in plaats van een lijst met gebedspunten voor te leggen aan God.

Onlangs hield het team in dit land een gebedsretraite. Tijdens deze retraite was er tijd om te delen over de verschillende bedieningen en nam men de tijd om specifiek te luisteren naar God en om Zijn Woord te proclameren over de situaties waar een ieder in zit.

Bekijk de actuele vacatures van zendingsorganisatie WEC

Foto: TheUjulala – Pixabay